... των Θέσεων η Συντακτική Επιτροπή(Η διχοτόμηση του λαού) αναλύει την πολιτική και κοινωνική πόλωση που, μετά τις εκλογές 2000, αναπαράγεται στη βάση της λαϊκής-δεξιάς ιδεολογίας περί «ορθόδοξης εθνικής ταυτότητας» και των μαζικών κινητοποιήσεων και πρωτοβουλιών που προωθεί η εκκλησία. Υποδεικνύει ακόμη, ότι η πόλωση αυτή αναπαράγεται, με ιδιόμορφο τρόπο, μέσα στην Αριστερά.
Έπονται δύο κείμενα που αναφέρονται κριτικά στο ιδεολογικό σχήμα της «παγκοσμιοποίησης» και τα πολιτικά συμπεράσματα που αντλούνται από αυτό. Ο Γιάννης Μηλιός (Λόγος περί «παγκοσμιοποίησης» και μαρξιστική Αριστερά) αντιπαραθέτει το θεωρητικό σχήμα της παγκοσμιοποίησης στις παλαιότερες μαρξιστικές αναλύσεις περί «παγκόσμιου καπιταλισμού» και υποδεικνύει τη θεωρητική ανεπάρκεια και των δύο κατευθύνσεων θεωρητικής προσέγγισης στις διεθνείς οικονομικές και πολιτικές σχέσεις. Ο Θοδωρής Πελαγίδης(Κατανοώντας την παγκοσμιοποίηση) παρουσιάζει την ακαδημαϊκή συζήτηση για το ζήτημα που διεξάγεται στις ΗΠΑ, και επισημαίνει τα συμπεράσματα, αλλά και κυρίως τις ασυνέχειες και τα ερωτήματα που προκύπτουν από αυτήν.
Η μελέτη του Δημήτρη Δημούλη, Λαός, έθνος και πολίτες στην ελληνική συνταγματική ιστορία του 19ου αιώνα, που ακολουθεί, αναφέρεται στην ιστορική διαμόρφωση των εννοιών έθνος, λαός και πολίτης από την Επανάσταση του 1821 μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα, και τη χρήση τους από τα συνταγματικά κείμενα της εποχής. Η επικαιρότητά της συνίσταται στο ότι ανασκευάζει την εικόνα που επιχειρούν να επιβάλλουν, σχετικά με το ιστορικό περιεχόμενο των εννοιών αυτών, οι πολιτικές και ιδεολογικές δυνάμεις του σύγχρονου ελληνορθόδοξου σκοταδισμού.
Στη συνέχεια, ο Παναγιώτης Σωτήρης (Αναζητώντας τη γραμμή του υλισμού. Υποθέσεις για μια έρευνα), παρουσιάζει το 1ο μέρος της μελέτης του σχετικά με τη μαρξιστική φιλοσοφία και τη σημασία της παρέμβασης του Λουί Αλτουσέρ. Επίσης, ο Γιώργος Η. Οικονομάκης (Καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής και πρόσοδος της γης: Όψεις της Μαρξικής θεωρίας στο έδαφος της ανάλυσης των Σμιθ και Ρικάρντο), μας εισάγει στη Μαρξική έννοια της διαφορικής και της απόλυτης προσόδου, σε αναφορά με τις αντίστοιχες έννοιες της Κλασικής Πολιτικής Οικονομίας.
Η ύλη του τεύχους ολοκληρώνεται με το άρθρο του Δημήτρη Μπελαντή: Επικίνδυνες σχέσεις: Ιστορική Αριστερά και εθνικισμός, διανόηση και αντιμπεριαλιστικό κίνημα, το οποίο σχολιάζει κριτικά τα πρόσφατα Editorial των Θέσεων, το σημείωμα των καθηγητών του φροντιστηρίου Ρόμβοςγια την Εκπαιδευτική μεταρρύθμισηκαι τα Γράμματαστις Θέσεις.
«Θ.», 2.7.00