...των θέσεων η Συντακτική Επιτροπή (Η πολιτική οικονομία της κατάρρευσης) αναλύει την πολιτική συγκυρία, όπως αυτή διαμορφώθηκε στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την προηγούμενη έκδοση του περιοδικού.

Το μεγαλύτερο μέρος της ύλης του παρόντος τεύχους εντάσσεται στο αφιέρωμα που φέρει το γενικό τίτλο 1821 και Διαφωτισμός. Στο πλαίσιο του αφιερώματος αυτού διερευνώνται κυρίως οι ιδεολογικές και πολιτικές αφετηρίες της Επανάστασης του 1821 και της συγκρότησης του πρώτου νεοελληνικού κράτους. Πιο συγκεκριμένα, ο Βασίλης Κρεμμυδάς πραγματεύεται την Υποδοχή των ευρωπαϊκών ιδεών από τον ελληνισμό στο τέλος της τουρκοκρατίας ξεκινώντας από την επαναστατική προκήρυξη που εξέδωσε το Φεβρουάριο του 1821 στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες ο Αλέξανδρος Υψηλάντης («Μάχου υπέρ Πίστεως και Πατρίδος»). Την ίδια προκήρυξη (που δημοσιεύεται στο παρόν τεύχος) παίρνει ως αφορμή και ο Γιάννης Μηλιός, για να διατυπώσει Μια παρατήρηση για την εγγενή «τάση ολοκληρωτισμού» του (κάθε) έθνους. Στη συνέχεια αναδημοσιεύουμε ένα απόσπασμα από το βιβλίο του Γ. Σκληρού «Τα σύγχρονα προβλήματα του ελληνισμού» (1919), στο οποίο παρουσιάζονται και αναλύονται Τα κοινωνικά ρεύματα και κόμματα της ελληνικής επαναστάσεως. Ακόμα, ο Θόδωρος Σταυρόπουλος προσεγγίζει το θέμα Η άμεση Δημοκρατία στο πολίτευμα και την πολιτική του Ρήγα Φεραίου, ενώ ο Δημήτρης Ξιφαράς (Η «ακατάλυτη συνέχεια» του ελληνισμού: ορισμένες επίκαιρες σκέψεις για την ελληνική ιστορία. Μέρος Α') μελετάει τη διαδικασία διαμόρφωσης της επίσημης «ιστορίας του ελληνισμού» κατά την πρώτη περίοδο του νεοελληνικού κράτους, εντοπίζοντας τις σημαντικές διαφοροποιήσεις της από τη σημερινή επίσημη «ιστορία του ελληνικού γένους». Τέλος, το αφιέρωμα κλείνει με τη μελέτη του Ετιέν Μπαλιμπάρ: Η πρόταση της ισοελευθερίας, που αναφέρεται στο ιδεολογικοπολιτικό περιεχόμενο της «Διακήρυξης των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του πολίτη» της Γαλλικής Επανάστασης του 1789, η οποία σε μεγάλο βαθμό επηρέασε τον ιδεολογικό λόγο της Ελληνικής Επανάστασης.

Εκτός αφιερώματος, δημοσιεύεται το τρίτο μέρος της μελέτης του Ηλία Ιωακείμογλου Για τη στρατηγική του αντικαπιταλιστικού κινήματος, το άρθρο του Ευστάθιου Φακιολά με θέμα τη θεώρηση της θρησκείας και το σύγχρονο ρόλο της, καθώς και το Αλφαβητικό και Χρονολογικό Ευρετήριο Θέσεων 1992.

"Θ", 14.12.92