... των Θέσεων, το Editorial, με τίτλο Νεοφιλελεύθερο τόξο και Ακροδεξιά. Τα δύο πρόσωπα της αστικής στρατηγικής, αναλύει αρχικά τη στρατηγική του νεοφιλελεύθερου αυταρχισμού και της εξαναγκασμένης συναίνεσης-πειθάρχησης του πληθυσμού που επιχειρεί να επιβάλει η κυβέρνηση, τη στιγμή που και η κεντροαριστερή αντιπολίτευση κινείται στο παγιωμένο πλέον πλαίσιο αστικών πολιτικών και «οραμάτων». Στη συνέχεια το κείμενο δείχνει, χρησιμοποιώντας κυρίως το παράδειγμα της Γερμανίας, τη σύγκλιση των πολιτικών του αστικού «δημοκρατικού τόξου» με εκείνες της Ακροδεξιάς, η οποία όλο και περισσότερο καταφέρνει να επιβάλλει την πολιτική ατζέντα της.

Αξολουθεί το άρθρο του Χρήστου Σοφιανού, Συγκυρία και επανάσταση. Ο πόλεμος στη λενινιστική σκέψη, το οποίο διερευνά τη γνωστική διαδικασία με βάση την οποία ο Λένιν μελέτησε και έγραψε για το κοινωνικό φαινόμενο του πολέμου κατά την περίοδο 1900-1920, συμβάλλοντας στην επαναστατική τακτική και στρατηγική του μπολσεβίκικου κόμματος, ώστε αυτό να οργανώσει την εργατική τάξη της Ρωσίας με στόχο την κατάκτηση της εξουσίας και την εγκαθίδρυση της δικτατορίας του προλεταριάτου.

Στη συνέχεια δημοσιεύεται το άρθρο των Γιώργου Οικονομάκη και Γιάννη Ζησιμόπουλου, Παραγωγική και μη παραγωγική εργασία: Από τον Άνταμ Σμιθ στον Μαρξ, το οποίο αφού εξετάσει αρχικά τη συνεισφορά αλλά και τις αντιφάσεις του έργου του Άνταμ Σμιθ αναφορικά με το ζήτημα, αναλύει διεξοδικά την οικοδόμηση της θεωρίας και τα συμπεράσματα του Καρλ Μαρξ.

Έπεται το άρθρο Μιχάλη Μπαρτσίδη, Η μετατοπισμένη άρνηση: Αλτουσέρ και Χέγκελ, εκ νέου, το οποίο, αφού αρχικά αναφέρεται στη σχέση του Αλτουσέρ με το έργο του Χέγκελ, στη συνέχεια επεξηγεί την έννοια της προσδιορισμένης άρνησης στην εγελιανή διαλεκτική και προτείνει μια ανάγνωση του έργου του Αλτουσέρ για τον Μακιαβέλι από την οποία αναδεικνύονται τα στοιχεία μιας διαλεκτικής της μετατοπισμένης άρνησης.

Η ύλη του τεύχους ολοκληρώνεται με το κείμενο του Χρήστου Βαλλιάνου, Ο νεοφιλελευθερισμός ως μια νέα ορθολογικότητα διακυβέρνησης των άλλων και του εαυτού, το οποίο αποτελεί εκτενή κριτική παρουσίαση του βιβλίου των P. Dardot & Ch. Laval: Ο νέος λόγος του κόσμου. Ένα δοκίμιο για τη νεοφιλελεύθερη κοινωνία.


«Θ.» 23.9.2024