... των Θέσεων, το Editorial, με τίτλο Αήττητες ήττες. Νικηφόρες πορείες κατάρρευσης, σχολιάζει την αμφίβολη αποτελεσματικότητα της επίθεσης του «κράτους δολοφόνου» του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων στη Γάζα, την άγονη πορεία των αναδιατάξεων στον χώρο της Κεντροαριστεράς και την αίολη προοπτική των αντιδραστικών πολιτικών της κυβέρνησης.

Ακολουθεί η μελέτη του Γιάννη Μηλιού, Έθνη, εθνική αυτοδιάθεση και ιμπεριαλισμός, η οποία ξεκινώντας από τον τρόπο με τον οποίο οι θεωρίες του ιμπεριαλισμούπραγματεύονται το ζήτημα του έθνους και των «φυσικών ορίων» του, όπως και το ζήτημα του δικαιώματος των εθνών για αυτοδιάθεση, ανιχνεύειτην εσωτερική σχέση ανάμεσα στον ιμπεριαλισμό και το έθνος.

Στη συνέχεια της ύλης του τεύχους ο Ανδρέας Πιπερίδης, με αφορμή τον πόλεμο στη Γάζα, διερευνά τις αντιφάσεις του ανθρωπισμού αναφορικά με το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο, ενώ ο César Mortari Barreira, Χρόνος, χρήμα και κυριαρχία, αναλύει τις προϋποθέσεις του νομικού σχηματισμού.

Έπονται τα άρθρα του Βασίλη Ασημακόπουλου, Πολιτικός αγώνας και εργατική νομοθεσία. Ο κοινωνικός φιλελευθερισμός του Ελευθερίου Βενιζέλου και ο νεοφιλελευθερισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη. Δύο αντίθετα παραδείγματα εργατικής πολιτικής και της Μαρίλης Σταυρούλη, Ανανοηματοδοτώντας την αισθητική εμπειρία του Μάη: Οι in situ παρεμβάσεις του Daniel Buren.

Η ύλη του τεύχους ολοκληρώνεται με τη βιβλιοκριτική του Γιάννη Μηλιού, Ηγεμονία των υποτελών τάξεων ή/και επαναστατική κατάσταση; για το βιβλίο του Παναγιώτη Σωτήρη, Ηγεμονία, στρατηγική, οργάνωση. Διαβάζοντας τον Γκράμσι σήμερα. Δημοσιεύεται επίσης η επιστολή του Παναγιώτη Τριτσιμπίδα, Σχετικά με κάποιες παραλείψεις στο άρθρο του Μ. Εμμανουηλίδη και η απάντηση του Μάριου Εμμανουηλίδη, Ίχνη σε πατημένο χώμα.


«Θ.» 22.12.2023