Σ’ αυτό το τεύχος …

… των Θέσεων η Συντακτική Επιτροπή (Η αγορά του κράτους. Η ακαταμάχητη έλξη του κρατικού καπιταλισμού) αναλύει τους περιορισμούς που τίθενται για μια κυβέρνηση της Αριστεράς από τη «στεγανότητα» των αστικών κρατικών μηχανισμών (και συνακόλουθα πολιτικών), την οποία μπορεί μόνο να διαπεράσει και να αμφισβητήσει «η εξουσία του δρόμου», δηλαδή τα κινήματα και οι πρωτοβουλίες που δρουν πέρα από τα όρια της «αγοράς του κράτους» (αλλά και του «κράτους της αγοράς»).

Ακολουθούν δύο μελέτες των Δημήτρη Π. Σωτηρόπουλου, Γιάννη Μηλιού και Σπύρου Λαπατσιώρα, εκ των οποίων η πρώτη αποκωδικοποιεί το κοινωνικό περιεχόμενο των ακολουθούμενων οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Η ορθολογικότητα των «ανορθολογικών» ευρωπαϊκών πολιτικών), ενώ η δεύτερη διατυπώνει μια πρόταση για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στη Ζώνη του ευρώ, η οποία θέτει ως προϋπόθεση αλλά και ως αποτέλεσμα την ευνοϊκή για την εργασία μετατόπιση των ταξικών συσχετισμών (To δημόσιο χρέος στον σύγχρονο καπιταλισμό: Το πλαίσιο μιας προοδευτικής πρότασης για τη Ζώνη του ευρώ).

Στη συνέχεια ο Βασίλης Δρουκόπουλος σκιαγραφεί τη συνεχιζόμενη κρίση ως καταστροφή και αναγκαιότητα, αλλά και ως ευκαιρία, ενώ ο Martonio Mont’Alverne Barreto Lima ασκεί κριτική από μαρξιστική σκοπιά στις ιδεαλιστικές προσεγγίσεις στη συνταγματική θεωρία, έχοντας ως σημείο αφετηρίας το Ομοσπονδιακό Σύνταγμα της Βραζιλίας του 1988 (Σύνταγμα και πολιτική. Ο υλισμός του συντάγματος). Ακολούθως, δημοσιεύεται το άρθρο του Δημήτρη Καραλή, Σύγχρονος ανθρωπισμός και πειθαρχική εξουσία: Για μια γενεαλογική κριτική των επιστημών του ανθρώπου, το οποίο εξετάζει κριτικά τη «γενεαλογική» περίοδο του έργου του Μισέλ Φουκώ.

Η ύλη του τεύχους ολοκληρώνεται με τη δημοσίευση του τέταρτου και τελευταίου μέρους του δοκιμίου του Isaak I. Rubin, Μελέτες για τη θεωρία του χρήματος στον Μαρξ, το οποίο αναλύει τον χαρακτήρα της οικονομικής θεωρίας του Μαρξ, ως χρηματικής θεωρίας της αξίας, και τη βιβλιοκριτική από τον Σταύρο Τομπάζο του βιβλίου του Ντανιέλ Μπενσαΐντ: Ο Μαρξ της εποχής μας. Μεγαλείο και κακοδαιμονίες ενός κριτικού εγχειρήματος.


«Θ.» 1.10.14